Vandskade at gøre – Sådan gør du ved akut vandskade!

Vandskade at gøre - Sådan gør du ved akut vandskade!

Vandskade at gøre – Sådan gør du ved akut vandskade! 

Det første du gør er at lukke for vandet. Når du har lukket for vandkilden og alt el i el-tavlen, stirrer du måske på vandpytter og spekulerer på: “Hvad nu?” Nu er det tid til at vurdere og reparere vandskader – og gør det hurtigt! Våde materialer begynder at udvikle meget alvorlige problemer som skimmelsvamp efter omkring 24 timer. Du har ikke tid til at vente.

Kend de forskellige typer vand og gør ret ved vandskade

Tro det eller ej, der er tre typer vand. Den første type er “rent” vand fra regn, kondens, utætte rør og så videre. Det er relativt ufarligt at rydde op selv. Men hvis du beslutter dig for at søge hjælp udefra, koster det  selvfølgelig lidt.  Den anden type er gråt vand, lidt snavset vand fra opvaskemaskiner, vaskemaskiner, rene toiletter og så videre. Og det kan have nogle forurenende stoffer. Men du kan selv rydde op, hvis du fjerner det forsigtigt og med passende sikkerhedsudstyr for at beskytte dig selv. Professionelle vandskadeoprydningsomkostninger øger. Den tredje type er sort vand, såsom spildevand eller alvorlige oversvømmelser fra nærliggende floder osv. Dette vand indeholder affald, bakterier og andre alvorlige forurenende stoffer. Sort vand kan forårsage meget alvorlige helbredsproblemer, og du bør ikke prøve at rense det op selv. Det er tid til at kontakte de professionelle for reparation af vandskader i hjemmet. Oprydningsomkostninger for vandskade øger endnu mere. 

Undersøg for alvorlige problemer som skimmelsvamp lej affugter ved behov

Undersøg beskadigede materialer for mug og meldug. Skimmelsvamp kan begynde at vokse under de rette forhold på så lidt som 24 timer. Ved langvarige problemer, som skimmelsvamp forårsaget af kondens på loftet, kan skimmelsvampen være begyndt at vokse for længe siden. Og hvis du finder problemer med skimmelsvamp og meldug, skal du være meget forsigtig. Noget skimmelsvamp er giftigt for mennesker, og al skimmelsvamp er meget skadeligt for de materialer, den angriber. Ved små mugproblemer skal du skære materialet ud, pakke det ud og smide det væk med det samme. For alvorlige problemer med skimmelsvamp skal du komme ud af området, lukke enhver luftstrøm (for at undgå sporekontamination) og ringe til en professionel. Og husk, at skimmelsvamp kan dukke op i skjulte områder som inde i vægge eller under gulve, så denne inspektion og vandskadereparation vil foregå løbende.

Lej en affugter ved problemer med skimmel; https://www.leje.nu/lej-affugter/

Tør det berørte område ud – vandskade at gøre – Sådan tørrer du ved akut vandskade

Det er vigtigt at slippe af med al fugt ASAP, før det forårsager mere skade. Og for små utætheder er dette måske ikke svært, men det er vigtigt at være grundig. Brug blæsere til at cirkulere luft i det berørte område. Til større projekter kan du overveje at leje en affugter med stor kapacitet for virkelig at udtørre omkringliggende træ, tæpper og andre materialer. Du vil ikke have fugt tilbage efter din vandskadereparation.

Fjern og smid beskadigede porøse materialer

Porøse materialer omfatter tæpper, isolering, stof og lignende genstande. Hvis de er blevet gennemblødt i vand, skal du muligvis skære dem ud og smide dem væk. Vand vil permanent beskadige de fleste porøse materialer ved at krympe eller vride dem, og meldug vil beskadige dem endnu mere. Og hvis du har et elsket møbel, du gerne vil gemme, kan du prøve at isolere og tørre det ud, men skaden kan allerede være sket, især hvis du ser en vandskade i gipsplader. Bemærk, at uforseglet cement, gipsplader og træ også er porøse materialer.

Læs mere: Udtørring efter vandskade.

Desinficer resterende materialer

Når beskadigede komponenter er blevet fjernet, skal du desinficere hele området, før du begynder at arbejde. Det mest almindelige valg er en blegeløsning, men der er en række hjemmelavede muligheder, du kan vælge imellem. Spray og tør området let af, før du begynder at reparere vandskaden for at sikre, at der ikke bliver skimmelsporer.

Udskift beskadiget træ ved fugt og vandskade

Alt kraftigt skævt træ (især gulvbelægning), rådnende træ og træ, der har udviklet mug-/mugproblemer, skal udskiftes. Lirk beskadigede brædder fra hinanden og rengør grundigt under dem, før du udskifter dem. Og hvis træet er en strukturel komponent i dit hus, skal du være meget forsigtig, når du udskifter det.

Hvor er vandskaden?

Her kan du f.eks. læse mere om vandskade loftsrum og fugt i væggen

Vandskade at gøre - Sådan gør du ved akut vandskade!

Læg nye, forseglede gulve

Fra våde tæpper til hævede gulvbrædder er det ofte tydeligt, når vand har beskadiget dit gulv. Men hvis du ikke er sikker, er det vigtigt at tjekke med det samme, hvis fugt er blevet fanget nedenunder. Bemærk, at underlag og polstring er særligt modtagelige for vandskader og normalt skal fjernes. Dette giver dog også mulighed for at lægge nye, vandtætte gulve i området. Keramiske fliser, high-end vinyl og visse konstruerede træmaterialer kan alle hjælpe med at beskytte gulve mod fremtidig reparation af vandskader. Hvis et utæt toilet har beskadiget gulvet under det, kan du nemt selv udskifte det gulv.

Mål og udskift gipsplader

Hvor meget gipsplader skal du udskifte, hvis du har vandskade i gipsplader? Generelt set, hvis gipsplader har svulmet eller faldet, skal du udskifte hele pladen. Ellers kan du skære ud og vandskade reparere den vandplettede del. Og husk også at tjekke isoleringen bag gipsvæggen for skader.

Efterse og udskift udvendig sidebeklædning

Isdæmninger og andre tagproblemer kan også forårsage vandskader på sidematerialer. Her er den største fare, at vand siver ind bag dit sidespor og forårsager permanent skade på mere sårbare materialer. Så hvis dette sker, bliver du nødt til at fjerne eller udskifte beklædningen hurtigt, før råd sætter ind. Vand kan også sive ind bag kunststen og andre ydervægge omkring dit hjem. Så det er vigtigt at være grundig i denne inspektion.

Male efter vandskaden

Når materialerne er blevet udskiftet, skal du matche din maling eller plet til touch-ups eller påføre et nyt lag. Dette er også tiden til at forsegle og tætne de nye materialer for at hjælpe med at minimere eventuelle fremtidige vandproblemer.

Tips: Hvis der er kommet vand i en eltavle så hjælper dit HPFI relæ med at slukke strømmen, mangler du et HPFI relæ anbefaler vi at få monteret en fejlstrømsafbryder, eller HPFI relæ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.